SRČNO MENTORSTVO JE DELILO  ZNANJE NA TEDNIH VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2024

Datum: 16 Jun, 2024
Kraj dogodka: Kavarna Slamič Ljubljana, Cene Štupar-CILJ Ljubljana, Plečnikova hiša Ljubljana

Srčno mentorstvo je letos, na pobudo Tatjane Kolenc že drugo leto zapored, v partnerstvu z Javnim zavodom Cene Štupar – CILJ, sodelovalo v programu Tednov vseživljenjskega učenja TVU 2024. Tokrat smo v obdobju od 10. maja do 16. junija 2024 sodelovali s kar 6 delavnicami na 3 različnih lokacijah, katerih izvajalci  so bili člani Skupnosti srčnega mentorstva in Skupine vseživljenjskih učenk ter njihovi gosti. In katere delavnice smo izvedli?

Kaj intuicija sploh je, zakaj je koristna, kako ji prisluhniti in zaupati?  Na delavnici so udeleženci  spoznali različne tehnike za razvijanje intuicije ter v varnem okolju trenirali mišico Intuicije skozi igro in sproščene vaje. Delavnica je bila zasnovana kot priložnost za raziskovanje in globje povezovanje s samim seboj in je zajemala: prepoznavanje intuicije, spoznavanje kako intuicija deluje in spoznavanje različnih tehnik razvijanja intuicije (vaje).

Delavnica je predstavljala uvod v  široko področje in prve korake krepitve čustvene inteligence. Tekom delavnice so udeleženci odkrivali odgovore na vprašanja, kot so:

•           Kaj sploh je čustvena inteligenca?

•           Česar se ne zavedaš, ne moreš obvladovat: koliko se sploh zavedam svojih čustev?

•           Kako naša čustvena inteligenca vpliva na medsebojne odnose in zakaj se je

             vredno ukvarjati z razvojem čustvene inteligence?

•           Kako čustva vplivajo na nas?

•           Kako nam čustvena inteligenca lahko pomaga obvladovati stres, varovati zdravje,

             povečati osebno učinkovitost in graditi boljše medsebojne odnose?


V interaktivnih 90 minutah smo skupaj z Urško odkrivali s kakšno plejado čustev se kot posamezniki soočimo v zgolj 24 urah. Kako pomemben je čustveni besedni zaklad, da lahko ubesedimo to, kar čutimo, se ustrezno odzovemo in, da nas tudi drugi razumejo.
Da se premalokrat zavemo ali razumemo, kaj se v resnici z nami dogaja.  Kako neprijetna čustva zožijo naš pogled, kar se pozna tudi na našem vedenju. Da nam prepogosto odrivanje slabih občutij preprečuje, da bi znali občutiti dobre stvari. Da se je večini lažje počutiti slabo kot dobro. Da polovico svojega časa nismo tukaj in sedaj, kar nam preprečuje, da bi nadzorovali lastne odzive.

Čustvena inteligenca je veščina, ki se je lahko naučimo in razvijamo. In potem bomo lažje sprejeli in razumeli, da je vsak človek svet zase in ne bomo vedno znova presenečeni, ko bomo ugotovili, da so ljudje to, kar so. Naokrog bomo hodili brez nahrbtnika in v posameznikih najprej in predvsem videli človeka, ne pa morebitnih resničnih ali namišljenih razlik.

Reinoviranje ni nekaj enkratnega. Je proces. Je navada. Je način razmišljanja. Je nekaj, kar počnemo nenehno in redno. Na štirih 60-minutnih online srečanjih so se udeleženci posvetili spodnjim vprašanjem:

•           ZAKAJ sprememba ni projekt – kakšna je danes hitrost sprememb (dejstva, številke, zgodbe);

•           KAKO preživeti in uspeti v VUCA svetu – kaj je danes drugače, na kaj moramo biti pozorni, da bomo ne samo preživeli, ampak kvalitetno živeli;

•           KAKO dobro smo pripravljeni na spremembe – kaj je potopilo Titanik & kakšen je nauk zgodbe, rešili test Titanikov sindrom;

•           KAJ lahko naredimo, da bolje predvidimo, kreiramo in implementiramo spremembe – pogledali si bomo primere & prisluhnili tudi vašim zgodbam;

•           KATERA orodja so nam v pomoč – spoznali bomo nekatera koristna orodja reinoviranja, kot so TOTO matrika, 15 načinov reinoviranja,…

Vse z namenom, da si bo vsak postavil in zgradil svoj »ZDRAV SISTEM REINOVIRANJA«.  Pred srečanjem so udeleženci dobili tudi kratke 0-15 minutne video zapise in delovne liste, ki kot pripravo na srečanje.

Ko se utrujenost stopnjuje do izčrpanosti in nas ustavi telo, hočemo čim prej okrevati. A ustavljati bi se bilo dobro že danes. Kako prepoznamo, da se ustavimo še pred izgorelostjo? V vsakdan z majhnimi spremembami začnemo uvajati podporne prakse in POSKRBIMO ZASE še pravi čas. Izgorelsko izkušnjo in pot iz nje je z udeleženci delila Darja Hvala, ki je šla tudi sama skozi ta proces. Popeljala skozi celo paleto občutkov in dogajanj, da jih bomo dovolj zgodaj prepoznali in se pravočasno spoprijeli z njimi.

 • Kako vemo, da  smo naveličani, utrujeni, izčrpani?
 • Kaj v nas sprožajo visoka lastna in pričakovanja drugih, zahteve, kritike?
 • Kdaj in zakaj pridemo do roba, ko enostavno ne zmoremo več in ob tem čutimo krivdo, strah, da smo v breme drugim?
 • Zakaj je obdobje »ne zmorem več« tako dolgo?
 • Zakaj ne prisluhnemu telesu, ko nam sporoča, da ni O.K. ampak se od njega raje kar odklopimo?
 • Kje sta notranji termometer in kompas, ki bi nas opozarjala na to, da nekaj ne delamo v redu?
 • Zakaj se tako radi fokusiramo na druge in iščemo potrditve iz okolice?

Pa tudi o tem, kako koristni so mini odmori in da moramo vnesti v naše življenje več discipline tudi pri počitku, ne samo pri delu.

Intuitivno in na podatkih temelječe odločanje, povezava med improvizacijo, kreativnostjo in prilagodljivostjo, metode za krepitev intuicije in strategije za razvoj improvizacijskih spretnosti (biti prisoten, sprejeti negotovost, aktivno poslušati). Delavnica je bila izvedena  interaktivno, z vajami improvizacije in drugimi izkustvenimi vajami, delitvijo različnih zgodb in anekdot, skupinsko refleksijo, primeri uporabe intuicije in improvizacije pri sprejemanju pomembnih odločitev. In kaj zanimivega smo si še izmenjali na tej delavnici, kjer smo bili kar nekajkrat vsi totalno v FLOW-u?

 • bolj kot uporabljamo intuicijo, bolj se krepi in bolj ji zaupamo
 • sposobnost improvizacije nam pomaga, da pozorneje poslušamo, bolj prepričljivo govorimo in krepimo lastno kreativnost
 • napake so del kreativnega procesa, inspiracija. Kot posameznike nas delajo simpatične in seksi.
 • v improvizaciji smo vsi del celote, v kateri je vsak pomemben, se vsi počutimo vključene, nadgrajujemo drug drugega. Še posebej, če se naučimo čim večkrat uporabiti besede in besedne zveze JA, JA-IN, redkeje ali sploh ne JA-AMPAK, ker je to v bistvu pasivni NE in se izogibamo besedi NE.

Na Interaktivnem izobraževanju smo  z udeleženci raziskovali vpliv telesne aktivnosti v naravi na fizično in psihično zdravje, na kreativnost in boljše medosebne odnose. Odkrivali smo kje in katere aktivnosti lahko počnemo v naravi (od mentorstva, do vodenja poslovnih sestankov, umirjanja samega sebe, ponovnega odkrivanja bistva življenja itd.) ter zakaj je narava najboljša učilna. Z gospodom prahom smo hodili po slovenskih gozdovih, z gospodom Kendo po Apalaški poti in slovenski transverzali. In kaj vse sta delila z nami?
🌳🌲Gozd je enkraten in edini obnovljivi del narave. Je najboljša učilna. V njem se učimo osnovnih človeških vrednot, kot so povezovanje, sodelovanje, medsebojna pomoč in se zavemo, kako zelo smo soodvisni drug od drugega in od narave. Ko gremo v gozd, ne nosimo s seboj ničesar. Še beležnice ne. Le tako bomo v njem doživeli, videli in slišali vse, kar lahko doživimo, vidimo in slišimo samo v gozdu. Ne bojmo se gozda, ne bojmo se plezati po drevesih, ne bodimo pa objestni in nespoštljivi. Skrbimo za poti in pustimo pohlep, željo po še več in nespoštovanje zunaj.

🚶‍♀️🚶‍♂️Ko hodimo, v svoje življenje vnesemo to, kar nam manjka. Ni pomembno, da nekam gremo, da naredimo kljukico. Pomembno je, da zares hodimo. Prava hoja je resna stvar, saj moraš veliko znati in veliko delati. Prinaša pa tudi bonuse. Kot je npr. ta, da lahko ješ kar hočeš in kolikor hočeš, pa je še premalo. Hoja po dolgih, zahtevnih smereh te zagotovo spremeni. Tako, kot te spremeni vsaka izkušnja, ki traja.

Zelo iskriva in poučna je bila njuna neposredna izmenjava mnenj. Med drugim sta si postavila vprašanje, ali se v gozdu obnašati kot gost ali kot najhujša zver, kar človek v resnici je in kot tak poskrbeti za to, da v gozdu ne pride do konflikta. In pa, da ima narava vedno prav. Spremembe, ki se dogajajo zaradi posegov in ravnanja človeka do okolja, so očitne in, če jih ne zna urediti človek, jih na koncu uredi narava sama.

Zelo smo ponosni, da smo sodelovali v projektu, katerega glavni koordinator je Andragoški center Slovenije , skupaj s številnimi domačimi in tujimi ustanovami, skupinami in posameznik. Z njim izvajalci in udeleženci opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja  v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti in, ki  prispevajo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela«. Se že veselimo sodelovanja v naslednjem letu, ko bomo praznovali 30 let tega projekta za promocijo  izobraževanja in učenja v Sloveniji.

Vam je ta objava koristila?
Bi želeli karkoli dodati?
Zapišite v komentar

Če vam je bil članek všeč, ga lahko delite s prijatelji na FB, Linkedin ali Twitter

Ne pozabite se prijaviti na naše e-novice

4 komentarji

 1. Iron reprocessor

  Hi! Your website is truly impressive, and your commitment to delivering valuable content is apparent. I’d like to introduce you to a battery recycling opportunity that aligns perfectly with your eco-conscious approach Battery reclamation facility

  Odgovori
 2. 홀덤사이트 추천

  나는 당신이 하고 있는 놀라운 일에 대해 진심 어린 감사를 표하고 싶습니다. 귀하의 플랫폼은 제가 학습을 위해 꼭 찾는 소스가 되었으며 귀하가 공유하는 귀중한 통찰력에서 끊임없이 영감을 받습니다. 변화를 가져주셔서 감사합니다!

  Odgovori

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This