SPRETNOSTI ZA VSE – PRVI FOPRUM EPUO 2024

Datum: 16 Apr, 2024
Kraj dogodka: Hiša Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana

Po sodelovanju na EPUO Forumu Andragoškega centra Slovenije v oktobru 2023 na temo Osebnih (čustvenih) spretnosti za življenje, je Tatjana Kolenc v imenu Platforme Srčnega mentorstva  sodelovala tudi na prvem EPUO forumu v letu 2024, ki je predstavljal  zaključni dogodek ob izteku Evropskega leta spretnosti (European Year of Skills), ki je potekal v obdobju od maja 2023 do maja 2024. S tem je bila ponovno poudarjena vloga mentorstva pri vseživljenjskem učenju ter predvsem prenosu, izmenjavi in kroženju znanj, s poudarkom na izkustvenem učenju, torej pridobivanju znanj in spretnosti, ki jih lahko takoj uporabimo v praksi in s katerimi se lahko učinkovito odzivamo na vse spremembe, ki smo jim priča v zadnjih letih. Od pospešenega razvoja tehnologije, digitalizacije, družbenih in geopolitičnih sprememb, okolijskih izzivov ter demografskih gibanj, ki v delovnih in ostalih okoljih zahtevajo učinkovito medgeneracijsko sodelovanje, brez česar ni prihodnosti.

Poudarek tokratnega foruma je bilo pridobivanje in stalno nadgrajevanje spretnosti kot vseživljenjski proces, ki zadeva vse razsežnosti našega (so)bivanja in edini vodi v blagostanje, še prej pa v uspešno delovanje in proaktivno odzivanje na neprestane spremembe – v naravi in svetu, ki ga kot človeštvo ustvarjamo.

Na forumu so strokovnjaki in govorci iz različnih sfer predstavili

  • ključno vlogo izobraževanja odraslih pri zadovoljevanju potreb trga dela
  • pričakovane potrebe trga dela
  • projekt ozavečanja za vseživljensjko učenje, katerega nosilec je ACS
  • pomen merjenja spretnosti odraslih
  • ukrepe, ki podpirajo pridobivanje spretnosti
  • spoznanja projekta EPUO o spretnostih za življenje in delo

Dogodek smo sklenili z okroglo mizo, ki jo je odlično moderirala mag. Zvonka Pangerc Pahernik in na kateri smo sodelovali  Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije, Eva Mermolja iz Ljudske univerze Ajdovščina, Damir Hauptman iz Zavoda Burja in Tatjana Kolenc iz Platforme srčno mentorstvo. In o čem je tekla beseda?

  • O naših spretnostih, zakaj smo nanje ponosni in kako smo jih pridobili.
  • O medsebojni povezanosti spretnosti oziroma kako  razvoj ene vrste (npr. opevanih zelenih in digitalnih) spretnosti nujno prinese s seboj ali izpostavi potrebo po razvoju drugih – državljanskih, osebnih in medosebnih spretnostih in kako se to odraža v  naših življenjih in pri našem delu?
  • O spretnostih, ki jih želimo še pridobiti oziroma bi jih nujno potrebovali in kako jih bomo pridobili.
  • O tem, kaj bi  svetovali drugim – kako naj postopajo, da bi bile spretnosti naš stalno aktualiziran kapital, ki nam ga nihče ne more vzeti in ki nam pomaga, da v sodobnem svetu uspešno živimo in delujemo?

Vam je ta objava koristila?
Bi želeli karkoli dodati?
Zapišite v komentar

Če vam je bil članek všeč, ga lahko delite s prijatelji na FB, Linkedin ali Twitter

Ne pozabite se prijaviti na naše e-novice

0 komentarjev

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This