KONGRES COACHEV IN MENTORJEV 2023

Datum: 8 Jun, 2023
Kraj dogodka: TEHNOLOŠKI PARK, Ljubljana

Rdeča nit mednarodnega kongresa coachev in mentorjev 2023 je bila predstaviti,  kako lahko 5 raznolikih generacij z novimi vrednotami na trgu dela in novimi tehnologijami, skupaj stke 5. industrijsko revolucijo s pomočjo dveh ključnih lastnosti: modrosti in povezanosti. Soustvarjalci kongresa so iskali odgovore na naslednja ključna vprašanja:

 • kako modri in kako povezani smo danes, kopet generacij zaposlenih, nove tehnologije ter nove vrednote na trgu dela tkejo peto industrijsko revolucijo
 • bomo ljudje v tej novi revoluciji (ponovno) zasedli osrednje mesto in bodo stroji služili nam?
 • Kako nas pri tem podpirata coaching in mentorstvo?
 • Kako nam pri tem lahko pomaga umetna inteligenca?
 • Je partnerstvo med coachingom/mentorstvom in umetno inteligenco mogoče?

In odgovori?

 • nihče ne more deliti naših izkušenj in čustev, niti ChatGPT. V tem je tudi prihodnost coachev in mentorjev, ki bodo delali z nami in za nas in bili ob tem odprti za AI.
 • naša tesnoba ne izhaja iz strahu pred prihodnostjo ampak iz težnje, da bi jo kontrolirali. Zato bodimo pogumni, radovedni in se osredotočimo na to, kar zares lahko kontroliramo.
 • učenje je proces, ki se nikoli ne neha. Takrat, ko nas boli in ko nam je težko vemo, da se razvijamo
 • v življenju sta najpomembnejša cilj in sodelovanje. Ali bomo uspeli kot tim ali pa propadli kot posamezniki
 • ljudem to, kar potrebujejo. Med seboj iščimo podobnosti, ne razlik. Stvari, ki nam pri drugih niso všeč, po navadi nimajo nobene zveze s poslom in z delom
 • sproščenost, zaupanje in dobri odnosi vodijo v inovativnost in ne nabiralniki za zbiranje idej.
 • zaupanje se ustvari tam, kjer je prisotna iskrenost.
 • naslavljanje na posameznike je zgrešeno. Narejeni smo iz odnosa, zato razmišljajmo o odnosih. Na način, da so drugi pomembnejši od mene, da sem tukaj zaradi drugih.
 • vključujoča šola ni dovolj, potrebujemo skupnost sočutja. Pri čemer sočutje ni v tem, da čutim z drugim ampak da naredim nekaj, da zmanjšam njegovo trpljenje.
 • ChatGPT je pameten samo toliko, kot smo pametni ljudje. Če je to, kar napišemo sami, podobno tistemu, kar je napisal Chat GPT, potem nismo ustvarili ničesar novega.
 • čim pogosteje se odklopimo. Privoščimo si mir. In ne izgubljamo pravih prijateljev zaradi prijateljev na družbenih omrežjih.
 • povežimo se sami s seboj, z naravo, z okoljem, z drugimi. Bodimo kot zeleni bojevniki, ki ne govorijo o zmagoslavju, o premagovanju narave in drugih živih bitij, o kopičenju. Kajti, zmagamo takrat, ko vsi ostanemo v igri.

Na kongresu smo aktivno  sodelovale tudi članice in člani Skupnosti srčnega mentorstva Sonja Gorenc, Mateja Zavadlal, Matic Kadliček in Tatjana Kolenc, ki je bila tudi pobudnica in organizatorka okrogle mize na temo  POTREBE PO MENTORSTVU V LUČI SPREMEMB NA TRGU DELA, platforma Srčno mentorstvo pa eden od ambasadorjev tega izjemnega dogodka. Mentorji in coachi so in bodo tisti, ki nam pomagajo ohranjati vedoželjnost in raziskovalnega duha, dveh najmočnejših motivatorjev vseživljenjskega učenja. Kakšna bo jutri vloga coachev in mentorjev? Manjša, večja ali samo drugačna? Kdo sploh bodo jutri naši coachi in mentorji? Umetna inteligenca ali bo ta samo virtualni pomočnik živim coachem in mentorjem? Ob moderiranju izjemne Urške Stanovnik iz Optiweb so odgovore na ta vprašanja iskali Veronika Žižek iz programa MEPI, mag. Maša Androjna iz Profil,d.o.o., Mitja Pajek iz platforme SeniorDela, Ksenija Štrekelj iz LIDL Slovenija, Jernej Česen oz OUTFIT7, dr. Peter Baloh iz Thriverse in Društvo VTIS, Luka Ilič iz Sandoz in Tatjana Kolenc, Platforma Srčno mentorstvo.

Odgovor na ta vprašanja smo poiskali tudi pri ChatGPT. In kaj je odgovoril? »Kot umetna inteligenca sem ustvarjen, da nudim pomoč pri različnih vprašanjih in težavah, vendar se ne morem primerjati z izkušenim mentorjem ali coachem. Ti imajo ne samo strokovno znanje, ampak tudi življenjske izkušnje, ki jih lahko uporabijo pri pomoči posameznikom«.

Vam je ta objava koristila?
Bi želeli karkoli dodati?
Zapišite v komentar

Če vam je bil članek všeč, ga lahko delite s prijatelji na FB, Linkedin ali Twitter

Ne pozabite se prijaviti na naše e-novice

11 komentarjev

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This