DESETA OBLETNICA DRUŠTVA VTIS

Datum: 8 Jul, 2023
Kraj dogodka: CITY Teater, BTC Ljubljana

Srčno mentorstvo se je pridružilo praznovanju desete obletnice delovanja Društva VTIS. Društva, ki kot najobsežnejša platforma za deljenje znanja in dobrih praks, igra izjemno vlogo pri povezovanju Slovenije s tujino in tujine s Slovenijo. Društva, ki predstavlja največjo slovensko mrežo strokovnjakov v tujini in glavno info točko za vse, ki gredo na študij v tujino ali se iz nje vračajo. S svojim poslanstvom in delovanjem zmanjšuje razdaljo med svetom in Slovenijo, beg možganov spreminja v kroženje znanja, s specifičnimi znanji članov zapolnjuje vrzeli v slovenskem gospodarstvu in znanosti in s tem pomaga razvijati potencial Slovenije. Je odličen primer pristopa »WALK THE TALK«, saj odprtost in pripravljenost na sodelovanje izkazujejo na vsakem koraku.

Društvo je nazoren prikaz tega, kaj se da ustvariti  s pripadnostjo in predanostjo. Ko se somišljeniki med seboj povezujejo in sodelujejo z iskreno željo, da nekaj spremenijo in premaknejo v pravo smer. Ali, kot je na okrogli mizi rekel minister Igor Papič: »samo želimo si lahko, da bi tako, kot med seboj sodelujejo Slovenci v tujini, sodelovali tudi doma«. Državna sekretarka Vesna Humar  je vtisovke in vtisovce slikovito primerjala z lastovkami, ki zelo zgodaj zaznajo, kdaj se morajo umakniti naši zimi, se prilagodijo eko sistemu v toplih krajih in se vedno znova vračajo, pa čeprav se jim pogoji slabšajo oziroma možnosti za gnezdišča krčijo. Kar je bilo odlično izhodišče za okroglo mizo, na kateri so udeleženci minister Igor Papič, Jure Vajs, Vesna Makovšek, dr. Anita Senk in Bojana Selinšek, pod odličnim vodenjem Mojce Delač razmišljali o tem, zakaj in kako bi morali spodbujati študij v tujini in sočasno ustvarjati pogoje za vračanje, kako okrepiti kroženje znanja, kako znanje, akumulirano v tujini, prenesti v Slovenijo, kako olajšati odločitev o povratku in sam povratek ter kako postati privlačni zaposlovalci za Slovence v tujini in za tujce. In kaj so še posebej poudarili?

  • velikokrat se šele v tujini zavemo, kako vredno je v resnici naše znanje.
  • posamezniki, ki študirajo in delajo v tujini, drugače gledajo na tujce pri nas, saj so (bili) sami zunaj v enakem položaju. Kot je poudarila predsednica društva Kristi Hodak Knobloch, so bolj odprti do drugih, sočasno pa čutijo veliko pripadnost in jim nikakor ni vseeno za Slovenijo. Pomagajo spreminjati črno belo miselnost, da ni pomembno ali smo tukaj ali drugje in so odličen zgled povezovanja in sodelovanja.
  • ključne za vrnitev so možnosti za osebni in strokovni razvoj, biti slišan, upoštevanje idej in jasna prihodnost. Izjemno pomembna je tudi kultura v delovnih okoljih, sodobni načini dela, ki omogočajo usklajevanje osebnega in profesionalnega življenja, vrhunska tehnologija ter skrb za zdravje in dobro počutje.
  • tudi s tistimi, ki se odločijo ostati v tujini, je potrebno vzdrževati stalne stike, saj lahko tudi ti posamezniki, kot del globalne akademske skupnosti, prispevajo h ključnim spremembam in premikom v Sloveniji. Poleg tega si s tem zagotovimo dostop do svetovnega znanja.

Društvo VTIS je znano tudi po svojem mentorskem programu. Njihove  izjemne mentorske prakse so vključene v Katalog mentorskih programov in platform v Sloveniji, na kar smo na Platformi srčnega mentorstva, ki je katalog izdala, izjemno ponosni.

Praznovanje je voditeljica Nika Rožanc otvorila z verzi Valentina Vodnika »išče te sreča, um ti je dan, našel jo boš, ak nisi zaspan«.  Temu lahko dodamo samo to da bomo, če smo proaktivni in imamo jasne misli, želje in cilje, povsod zanetili iskro in bili uspešni kjerkoli.

Vam je ta objava koristila?
Bi želeli karkoli dodati?
Zapišite v komentar

Če vam je bil članek všeč, ga lahko delite s prijatelji na FB, Linkedin ali Twitter

Ne pozabite se prijaviti na naše e-novice

10 komentarjev

  1. Marvin1656

    Элвис Пресли, безусловно, один из наиболее влиятельных музыкантов в истории. Родившийся в 1935 году, он стал иконой рок-н-ролла благодаря своему харизматичному стилю и неповторимому голосу. Его лучшие песни, такие как “Can’t Help Falling in Love”, “Suspicious Minds” и “Jailhouse Rock”, стали классикой жанра и продолжают восхищать поклонников по всему миру. Пресли также известен своими выдающимися выступлениями и актёрским талантом, что сделало его легендой не только в музыке, но и в кинематографе. Его наследие остается живым и вдохновляет новые поколения артистов. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

    Odgovori

Oddajte komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This